Receptek

Csoki a kozmetik√°ban

A csoki olyan anyagokat tartalmaz, amelyek puh√≠tj√°k, hidrat√°lj√°k a bŇĎrt, ez√°ltal feszes√≠tenek, k√©sleltetik az √∂reged√©st, visszaadj√°k az elvesztett nedvess√©get a bŇĎrnek.

Kleop√°tra tejben f√ľrd√∂tt, mi megtehetj√ľk, hogy csokol√°d√©ban. A csokimassz√°zs a legink√°bb endorfin termelŇĎ, l√©lekre hat√≥ kezel√©s. T√∂k√©letes elmer√ľl√©s a fizik√°lis √©s ment√°lis „j√≥l√©tben”. T√∂bb mint 800 molekul√°j√°nak k√∂sz√∂nhetŇĎen a csoki hidrat√°lja √©s toniz√°lja a bŇĎrt, oldott √°sv√°nyi anyag tartalma pedig bŇĎrpuh√≠t√≥, revitaliz√°l√≥ hat√°s√ļ. A kaka√≥vajat tartalmaz√≥ term√©kek tiszt√≠tj√°k, √°polj√°k √©s v√©dik is a bŇĎrt. A narancsbŇĎr egyik legjobb ellenszer√©nek tartj√°k √©s egyes szakemberek szerint centikben m√©rhetŇĎ a karcs√ļsod√°s, amit egy k√ļr√°val is el√©rhet√ľnk. Antioxid√°ns hat√≥anyagaival seg√≠ti a sejtek regener√°l√≥d√°s√°t, hidrat√°lja √©s feszes√≠ti a bŇĎrt, p√≥tolja a hi√°nyz√≥ √°sv√°nyi anyagokat, b√°rsonyoss√° √©s sim√°v√° teszi a bŇĎrt, j√≥t√©kony hat√°ssal van a narancsbŇĎrre.

Illatos csokimassz√°zs

Az illatos csokol√°d√©massz√°zs jav√≠tja a ked√©ly√°llapotot, t√°pl√°lja a bŇĎrt √©s fokozza az endorfintermel√©st. Alapanyag√°nak, a kaka√≥babnak sz√°mos j√≥t√©kony √∂sszetevŇĎje van – k√∂z√ľl√ľk a theobromin – a koffein rokona – az akt√≠v hat√≥anyag. Gyors√≠tja az anyagcser√©t, v√≠zhajt√≥ hat√°s√ļ, tov√°bb√° ellaz√≠tja a simaizomsz√∂veteket, t√°g√≠tja az ereket, ezzel cs√∂kkenti a sz√≠vre h√°rul√≥ terhel√©st. Az illatos csokol√°d√©massz√°zs jav√≠tja a ked√©ly√°llapotot, t√°pl√°lja a bŇĎrt √©s fokozza az endorfintermel√©st, amely a boldogs√°g √©rz√©s√©vel t√∂lt el. A kaka√≥vaj a bŇĎrbe hatolva
elŇĎseg√≠ti a sebgy√≥gyul√°st, hidrat√°l √©s lass√≠tja az √∂reged√©st. A benne tal√°lhat√≥ tannin nevŇĪ anyag karcs√ļs√≠t√≥ hat√°s√ļ. Bemassz√≠roz√°s ut√°n 20 perc pihen√©s k√∂vetkezik, hogy az eg√©szs√©ges anyagok kellŇĎk√©ppen sz√≠v√≥dhassanak a bŇĎrbe.

Csokif√ľrdŇĎ

Adjunk 100-200 gramm kaka√≥t 1 liter forr√≥ – de nem forr√°sban l√©vŇĎ – v√≠zhez, majd √∂nts√ľk a f√ľrdŇĎv√≠zbe. √Člvezz√ľk a f√ľrdŇĎt 15-20 percig, √≠gy a bŇĎr√ľnk sokkal rugalmasabb lesz.

Csokimaszk

Vegy√ľnk 50 gramm fekete csokol√°d√©t √©s olvasszuk fel. Adjunk hozz√° egy te√°skan√°l olajat, majd hŇĪts√ľk le a mixtur√°t szobahŇĎm√©rs√©kletn√©l egy kicsit hŇĪv√∂sebbre, kenj√ľk fel az arcra √©s v√°rjunk 10-15 percet, majd mossuk le meleg v√≠zzel. A maszk kifejezetten j√≥ a sz√°raz bŇĎrre, melynek lesz egy kis aranysz√≠nŇĪ √°rnyalata is.

M. Kov√°cs √Āgnes¬†/¬†nepszava.hu

Kaka√≥vaj a bŇĎr√∂dre

Haszn√°lhatod ajak√°pol√≥k√©nt, testvajk√©nt, a test b√°rmely fel√ľlet√©n, ahol sz√ľks√©ges. Felolvaszt√°s ut√°n tehetsz a f√ľrdŇĎvizedbe, megnyugtatja a sz√°raz, viszketŇĎ bŇĎrt, hidrat√°l√≥ hat√°s√ļ. Tetsz√©s szerint keverheted m√°s vajakkal is.
– nyers √©trendes di√©t√°z√≥knak is aj√°nlott fogyaszt√°sra, sŇĎt, s√ľt√©shez-fŇĎz√©shez is nagyon finom
– alkalmazhat√≥ a gyermekk√ļphoz √©s nŇĎi h√ľvelyi k√ļphoz hasonl√≥an az intim egy√ľttl√©tekn√©l s√≠kos√≠t√≥k√©nt is.