A kakaóról

Amit jó, ha tudunk a kakaóról, mint élelmiszer alapanyagról

 

Kezdjük az átlagember ismereteivel! Ez nagyjából megegyezik azzal az útmutatással, amivel a férjet a feleség elküldi kakaóport vásárolni. Azaz: „vegyél holland kakaót”. Ha szép sötétbarna színe van, azért már külön dicséret jár.

De hasonló mélységű eligazítás szerepel egy átlagos háztartási, sőt a legtöbb ipari receptben is.
Jó esetben előfordul még a zsírszegény, a natúr, az instant iránymutatás. Ezzel nagyjából ki is merült egy átlagember tudása a kakaó porról. A bornál, a kávénál többnyire tudjuk, hogy milyen hatalmas különbségek vannak egyes termékek között. A töltött káposztához nem desszert bort veszünk elő, de az ehhez jóleső savanykás bort már nem kívánjuk egy kellemes esti beszélgetésnél, vagy a desszert mellé. Egyes kávékat az illatáért, a kellemes ízéért választjuk, másikat azért, hogy felpörgessen.

A kakaónál is így kellene tennünk. Sajnos legtöbbször az ilyen kiválasztáshoz szükséges ismeretekre, mivel hogy nem is tudunk róluk, még nincs is igényünk (de tele pénztárcánk sem).
E fejezetben olyan jellemzőkről lesz szó, amelyek figyelembe vétele az átlagfogyasztó, a pék, a cukrász, a tejfeldolgozó, bármilyen felhasználó számára a végtermék szempontjából hasznos.

A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása a fő kakaó termékekről:
A leglényegesebb jellemzők:
Praktikus tanácsok a kakaó por felhasználásánál:
Kakaóvaj:
Kakaó massza: